Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz.I. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych

Tytuł:
Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz.I. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych
Autorzy:
Rutkowska U
Kunachowicz H.
Iwanow K.
Wojtasik A.
Klys W.
Nadolna I.
Paczkowska M.
Przygoda B.
Gosciniarek R.
Tematy:
analiza zywnosci
Polska
spozycie zywnosci
jakosc zdrowotna
skladniki pokarmowe
calodzienne racje pokarmowe
wartosc energetyczna
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania analityczne racji pokarmowych odtwarzanych laboratoryjnie na podstawie danych GUS o spożyciu żywności w 1996 roku w wybranych grupach społeczno-dochodowych (pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i nierobotniczych o najniższych i średnich dochodach oraz osób utrzymujących się z niezarobkowych źródeł). Najniższy stopień realizacji normy dla energii i tłuszczu odnotowano w przypadku racji pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych o najniższych dochodach (pokrycie normy w 82% i 92% odpowiednio). W aktualnie badanych racjach stwierdzono podobny stopień realizacji normy na energię i tłuszcz w porównaniu do odpowiednich danych z roku 1990. Wyniki oceny teoretycznej przeprowadzonej z zastosowaniem programu FOOD-2 wykazywały dużą zgodność z wynikami oznaczeń analitycznych dla energii i tłuszczu we wszystkich racjach pokarmowych.

Analytical studies were carried out of food rations reconstituted in laboratory on the basis of data from the Central Statistical Office on food consumption in 1996 in selected socioeconomic population groups (working-class and non-working-class employees with least and medium income, and persons living on non-employment sources). The lowest realization degree of the standards for energy and fat was found in the rations of working-class people with lowest income (standard realized in 82% and 92%). In the presently studied rations a similar covering of requirements for energy and fat was found as in the study done in 1990. The results of theoretical assessment by the FOOD-2 programme showed a high agreement with the results of analytical determinations of energy and fat consumption in all food rations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies