Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Validation of rapid method for simultaneous determination of vitamins A and E in milk using HPLC

Tytuł:
Validation of rapid method for simultaneous determination of vitamins A and E in milk using HPLC
Walidacja szybkiej metody jednoczesnego oznaczania witamin A oraz E w mleku technika HPLC
Autorzy:
Gasior R.
Pieszka M.
Tematy:
high performance liquid chromatography
HPLC zob.high performance liquid chromatography
vitamin A
vitamin E
determination
milk
method validation
validation
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A method for the simultaneous determination of vitamin A (all-trans-retinol) and vitamin E (α-tocopherol) in milk using the HPLC technique with UV detection (324 nm, vitamin A) and fluorescent detection (Ex295 nm/Em350 nm, vitamin E) was validated. A reverse phase LiChroCART™ 250-4 Superspher™ 100 RP-18 column was used for chromatographic separation. A mixture of methanol and H2O (96.5:3.5 v/v) was used as the eluent (1 mL/min). The analyses were performed after spectrophotometric standardization of standard ethanol solutions, and the results were corrected by recovery. The residual coefficients of variation for the regression equation y=ax were 4.7% (vitamin A) and 8.3% (vitamin E), with r2 > 0.998 (for both vitamins). The limit of quantitation was 0.02 μg/mL and 0.3 μg/mL, repeatability and reproducibility 14% and 12.5%, and uncertainty of the method 20.7% and 18.8% for vitamins A and E, respectively. Vitamin recovery from milk was 51.6-75.1% (vitamin A) and 70.1-87.8% (vitamin E). The results of the reference material analyses (CRM 421, SRM 2383) concur with the certified reference values. The analytical method described is precise, accurate, fast and inexpensive.

Zwalidowano metodę jednoczesnego oznaczania witaminy A (all-trans-retinol) i witaminy E (α-tokoferol) w mleku techniką HPLC z detekcją UV (324 nm, witamina A) i fluoroscencyjną (Ex295 nm/Em350 nm, witamina E). Do rozdziału chromatograficznego użyto kolumny LiChroCART™ 250-4 Superspher™ 100 RP-18. Jako eluent (1 mL/min) zastosowano mieszaninę metanolu z H2O (96,5:3,5 v/v). Alkoholowe roztwory próbek analizowano po uprzednim zmydleniu witamin (KOH, 60%, m/v, 70°C, 60 minut) w środowisku etanolu, wysoleniu, ekstrakcji (octan etylu i heksan, 1:9, v/v) górnej warstwy mieszaniny, odparowaniu pod azotem i rozpuszczeniu pozostałości w etanolu. Wyniki analiz korygowano o wcześniej wyznaczony odzysk (51,6-75,1%, witamina A i 70,1-87,8%, witamina E). Resztowe współczynniki zmienności równania regresji y=ax wynosiły 4,7% (witamina A) i 8,3% (witamina E), a r2 > 0,998 (dla obu witamin), granica oznaczenia ilościowego 0,02 μg/mL i 0,3 μg/mL, powtarzalność i odtwarzalność 14% i 12,5%, a niepewność metody 20,7% i 18,8%, odpowiednio dla witaminy A i E. Wiarygodność metody potwierdzono na materiałach referencyjnych (CRM 421 i SRM 2383). Opisana metoda analityczna, jest precyzyjna, dokładna, szybka i tania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies