Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena podaży witamin i składników mineralnych z dietą i suplementami diety w grupie dzieci 12-13 letnich z łódzkich szkół

Tytuł:
Ocena podaży witamin i składników mineralnych z dietą i suplementami diety w grupie dzieci 12-13 letnich z łódzkich szkół
The assessment of the intake of vitamins and minerals from the diet and dietary supplements in a group of 12-13-year-old children from the Lodz schools
Autorzy:
Kolmaga A
Godala M.
Trafalska E.
Tematy:
zywienie czlowieka
dzieci szkolne
Lodz
spozycie zywnosci
witaminy
skladniki mineralne
podaz skladnikow mineralnych
podaz witamin
suplementy diety
ocena zywienia
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena spożycia witamin i składników mineralnych z dietą oraz suplementami diety wśród uczniów 12-13 letnich z łódzkich szkół przeprowadzona na podstawie analizy dziennych wywiadów żywieniowych z użyciem programu komputerowego Dieta 2,0 i porównanie z normami żywienia dla tych grup wiekowych. Stwierdzono niezbilansowanie diety dotyczące głównie niedoboru folianów i witaminy D w obu grupach wiekowych, a także niedobór wapnia, potasu i magnezu w racjach pokarmowych. Jednocześnie zaobserwowano nadmierne spożycie witaminy A, E, B1, B2, B12, i C oraz niektórych składników mineralnych (sodu, żelaza, cynku, miedzi). Suplementacja nie przyniosła oczekiwanych rezultatów, zwiększyła jedynie % realizacji normy głównie na te witaminy i składniki mineralne, dla których już przekroczono dzienną podaż z produktów spożywczych.

The aim of the study was the assessment of the intake of vitamins and minerals from the diet and dietary supplements among the 12-13-year-old pupils of the Lodz schools based on the analysis of the daily nutritional interviews with the use of the “Dieta 2.0” computer software programme and the comparison of the results with the nutritional standards for those age groups. The study revealed the diet imbalance; both age groups manifested deficiencies of folate and vitamin D as well as of calcium, potassium and magnesium in the dietary rations. Simultaneously there was observed an excessive intake of the vitamins A, E, B1, B2, B12 and C and of some minerals (sodium, iron, zinc and copper). The supplementation did not bring the expected results, it only increased the percentage of the standard realization mostly for the vitamins and minerals for which the recommended daily intake from the food products had already been surpassed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies