Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Super carbon dioxide extracts of spices. Part 1. Coriander [Coriandrum sativum L.]

Tytuł:
Super carbon dioxide extracts of spices. Part 1. Coriander [Coriandrum sativum L.]
Autorzy:
Stoyanova A
Damianova S.
Konakchiev A.
Djurdjev I.
Tematy:
spice
carbon dioxide
coriander
extract
Coriandrum sativum
volatile component
fatty acid
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The composition of the extract from coriander fruits (Coriandrum sativum L.) obtained by extraction with liquid C02 has been investigated. The extract yield is 0.8%. Yield of vola­tile components and glyceride oil is 0.43% and 0.13% (with respect to the raw material), respectively and 55% and 16.5% (with respect to the extract), respectively. The main vola­tile components were linalool (71.6%) and a-pinene (6.3%). Many fatty acids of glyceride oil are petroselinic+oleic (C,8:1 66.9%) and palmitic (C16:0 8.6%).

Badano sktad ekstraktu z owoców kolendry (Coriandrum sativum L.), otrzymanego po­przez ekstrakcję ptynnym C02. Wydajność ekstraktu wynosiła 0,8%. Wydajność składników lotnych i oleju glicerydowego wynosiła odpowiednio 0,43% i 0,13% (w odniesieniu do świeżego surowca) oraz odpowiednio 55% i 16,5% (w odniesieniu do ekstraktu). Głów­nymi związkami lotnymi były: linalol (71,6%) i a-pinen (6,3%). Głównymi kwasami tłuszczowymi w oleju glicerydowym były kwasy: pertoselinowy+olejowy (C18:1 66,9%) i palmitynowy (C16:0 8,6%).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies