Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w latach 2003 i 2004. Część I. Składniki mineralne

Tytuł:
Ocena sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w latach 2003 i 2004. Część I. Składniki mineralne
Assessment of nutrition of students of faculty of pharmacy of the Jagiellonian University Medical School in Cracow in 2003 and 2004. Part I. Mineral components
Autorzy:
Pasko P.
Krosniak M.
Chlopicka J.
Zagrodnik I.
Zachwieja Z.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na podstawie 24-godzinnego wywiadu żywieniowego dokonano oceny spożycia składników mineralnych przez studentów Wydziału Farmaceutycznego CMUJ w latach 2003 i 2004. Do roku 2003 studenci jadali regularnie obiady przygotowane w stołówce wydziałowej, ponieważ otrzymywali z Ministerstwa Zdrowia specjalne dofinansowanie. W roku 2004 zaprzestano tej formy pomocy i tylko nieliczni studenci jadali regularne obiady. Spowodowało to obniżenie w ich dietach ilości wszystkich badanych pierwiastków. U kobiet stwierdzono istotnie niższe spożycie wapnia, cynku i manganu niż w roku poprzednim, zaś u mężczyzn fosforu i cynku.

Based on the 24-hours nutrition inquiry estimation of the mineral elements consumption among students from the Pharmaceutical Faculty of CMUJ was carried out in 2003 and 2004. Till 2003 students ate dinners prepared in the faculty canteen regularly because the meals were additionally financed from the Ministry of Health. In 2004 this kind of assistance was ceased and only few students ate dinners regularly. It caused decrease of all examined elements amount in students' diets. Significantly lower calcium, zinc and manganese consumption among women and phosphorus and zinc among men was found comparing to the previous year.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies