Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pozostałości środków ochrony roślin stosowanych w sadzie jabłoniowym produkującym żywność dla niemowląt i małych dzieci

Tytuł:
Pozostałości środków ochrony roślin stosowanych w sadzie jabłoniowym produkującym żywność dla niemowląt i małych dzieci
Residue levels of plant protection products used in apple orchard producing baby food for infants and young children
Autorzy:
Gramza M.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Powszechnie wzrastające ilości stosowanych środków ochrony roślin służących produkcji sadow­niczej stanowią poważne ryzyko kumulacji szkodliwych substancji czynnych w owocach. Ten nie­korzystny proces jest szczególnie istotny w przypadku produkcji owoców jabłoni, które stanowią jeden z pierwszych składników pokarmowych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki dwuletnich badań pozostałości zastosowanych środków ochrony przeprowadzone w komercyjnym sadzie jabłoniowym ukierunkowanym na produkcję owoców dla niemowląt i małych dzieci. Badania stanowią materiał pomocniczy, przydatny przy konstruowaniu nowoczesnego programu ochrony sadu jabłoniowego z uwzględnieniem poziomów pozostałości środków ochrony roślin.

The commonly increasing use of plant protection products in commercial fruit production con­stitutes a significant risk of accumulation of active substances in fruits. This negative process is particularly relevant in the case of the production of apples that are among the first nutrients in­tended for infants and young children. The article presents the results of a two-year studies aimed at determining the residue levels of plant protection products applied in a commercial apple orchard oriented on fruit growing intended for baby food for infants and young children. The studies consti­tute a guidance material that may be taken into consideration during the creation of a modern spray program for apple orchards, with account being taken in particular of the plant protection products residue level.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies