Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania przechowalnicze liofilizatów szczepów bakterii fermentacji mlekowej, stosowanych w produkcji biopreparatów do kiszenia pasz i probiotyków dla zwierząt. Część 1

Tytuł:
Badania przechowalnicze liofilizatów szczepów bakterii fermentacji mlekowej, stosowanych w produkcji biopreparatów do kiszenia pasz i probiotyków dla zwierząt. Część 1
Studies of storage freeze-dried lactic acid bacteria strains used in the production of biopreparations to ensile feed and probiotics for animals. Part 1
Autorzy:
Miecznikowski A.
Tematy:
bakterie kwasu mlekowego
szczepy bakteryjne
liofilizaty
przechowalnictwo
doswiadczenia przechowalnicze
biopreparaty
pasze
kiszenie
probiotyki
dodatki paszowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie wpływu warunków przechowywania biomasy wybranych szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus na aktywność biologiczną preparatów. Na tym etapie pracy przeprowadzono hodowle testowanych szczepów LAB (z gatunku Lactobacillus plantarum oraz Lactobacillus buchneri) w skali półtechnicznej. Otrzymaną biomasę bakterii podzielono na dwie części. Jedną suszono techniką fluidyzacji, a drugą liofilizowano. Preparaty suszone fluidyzacyjnie stanowiły materiał porównawczy. W celu sprawdzenia jakości uzyskanych biopreparatów wykonano posiewy mikrobiologiczne, po czym określono przeżywalność bakterii. Przeżywalność bakterii suszonych techniką fluidyzacji wahała się w granicach 68,9% do 76,3%, a procesu liofilizacji wynosiła od 94,7% do 99,8% w zależności od szczepu bakterii. Otrzymane preparaty stanowiły materiał do dalszych badań.

The aim of the study was to determine the effect of storage conditions of the biomass of selected bacteria strains of the genus Lactobacillus on the biological activity of the preparations. At this stage of work, lactic acid bacteria (Lactobacillus plantarum and Lactobacillus buchneri) were grown on a semi-technical scale. The obtained biomass of the bacteria was divided into two parts. One was fluidized bed drying and the other lyophilized. Fluidized bed drying formulations were comparative sample. In order to check the quality of the obtained biopreparations, the number of live bacteria was determined and the survival of the bacteria was calculated. The survival of fluidized bed drying bacteria fluctuated between 68.9% and 76.3%, and the lyophilization process ranged from 94.7% to 99.8%, depending on the bacterial strain. The obtained formulations were the material for further investigation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies