Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wilgotności na właściwości wytrzymałościowe gruntów z obszaru karpackiego

Tytuł:
Wpływ wilgotności na właściwości wytrzymałościowe gruntów z obszaru karpackiego
The influence of moisture content on shear strength of soils from the Carpathians
Autorzy:
Zydron T.
Zgoda J.
Tematy:
geotechnika
mechanika gruntow
grunty
kat tarcia wewnetrznego
spojnosc
wytrzymalosc na scinanie
wilgotnosc gruntu
osuwiska
Karpaty
geotechnics
soil mechanics
soil
internal friction angle
soil cohesion
shear strength
soil moisture
landslide
Carpathians Mountains
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań parametrów charakteryzujących wytrzymałość na ścinanie gruntów pochodzących z osuwisk w Chalakówce, Owczarach i Szymbarku k. Gorlic. Celem pracy było określenie wpływu wilgotności na wartości kąta tarcia wewnętrznego i spójności badanych gruntów oraz weryfikacji metody Matsushi-Matsukury do opisu wytrzymałości na ścinanie gruntów nienasyconych. Badania przeprowadzono w standardowym aparacie bezpośredniego ścinania o wymiarach próbki 60 × 60 × 19 mm. Wyniki badań wykazały, że wzrost wilgotności gruntu powoduje osłabienie jego wytrzymałości na ścinanie, przy czym spowodowane jest to w głównej mierze zmniejszeniem wartości spójności gruntów. Określone metodą Matsushi-Matsukury wartości wytrzymałości na ścinanie wykazują w przypadku większości analizowanych gruntów dobrą zgodność z wynikami badań.

The results of shear strength parameters of soils from Chalakówka, Owczary and Szymbark are presented in the paper. Determination of the influence of moisture content on values on values of angle of internal friction and cohesion and assessment of usefulness of Matsushi-Matsukura method for evaluation of shear strength of unsaturated soils were the subject of the tests. Shear strength tests were carried out in standard direct shear box on samples of dimensions 60 × 60 × 19 mm. Results of tests revealed that the increase of moisture content causes decrease shear strength of tested soils, which mainly is caused by the decrease of cohesion. Values of shear strength determined using Matsushi-Matsukura method give good agreement with results of shear tests in case of majority of tested soils.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies