Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zrównoważone technologie - wykorzystanie roślinnych produktów ubocznych

Tytuł:
Zrównoważone technologie - wykorzystanie roślinnych produktów ubocznych
Sustainable technologies - utilization of plant by-products
Autorzy:
Kowalska H.
Marzec A.
Kowalska J.
Samborska K.
Stelmach A.
Lenart A.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zrównoważona technologia przetwarzania żywności powinna uwzględniać potrzebę redukcji produktów ubocznych i efektywnego wykorzystania ich potencjału. Wpływ tych działań jest ważny dla obecnej sytuacji w gospodarce żywnościowej, a także stanu środowiska w przyszłości. Ze względu na wysoką zawartość bioaktywnych składników produkty uboczne (skórki, miąższ, nasiona) stanowią naturalny surowiec do odzyskiwania substancji odżywczych. W postaci ekstraktów mogą być stosowane zarówno w produkcji żywności jako składniki funkcjonalne i nutraceutyki, jak i w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Możliwe jest wzbogacenie żywności w bioskładniki wspomagające zdrowe odżywianie. Roślinne produkty uboczne mogą stanowić bazę surowcową w produkcji biopaliw. Wciąż w małym stopniu podejmowane są działania w kierunku ich zagospodarowania.

At present, sustainable food processing technology should keep in mind the need to reduce by-products and use their potential effectively. The impact of these actions is important for the current food economy, as well as the future state of the environment. Due to the high content of bioactive components, by-products (peel, pulp, seeds) constitute a natural raw material for the recovery of valuable nutrients. The extracted substances may be used in the food production as functional ingredients and nutraceuticals or in cosmetic and pharmaceutical industries. It is possible to enrich food with health-promoting ingredients. Still, too few residues from the processing of fruit and vegetables are used appropriately in the food industry as new attractive with natural ingredients enriching food and in the pharmaceutical field, biofuel production and others.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies