Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

In vitro antimicrobial activity of extracts and their fractions from three Eryngium L. species

Tytuł:
In vitro antimicrobial activity of extracts and their fractions from three Eryngium L. species
Właściwości przeciwbakteryjne ekstraktów i ich frakcji trzech gatunków Eryngium L.
Autorzy:
Kikowska M.
Dlugaszewska J.
Kubicka M.M.
Kedziora I.
Budzianowski J.
Thiem B.
Tematy:
Eryngium campestre
Eryngium planum
Eryngium maritimum
plant extract
antibacterial activity
antifungal activity
in vitro study
Opis fizyczny:
application/pdf
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
10.1515/hepo-2016-0012
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction: Due to increasing resistance against antibiotics and antifungal agents, crude plant extracts, fractions, and isolated pure compounds became a new interest as antimicrobial agents. Objectives: The antimicrobial activity of methanolic extracts and fractions of Eryngium planum L., E. campestre L., and E. maritimum L. was evaluated against selected bacteria, yeast and mould, and compared in tested Eryngium species and in their organs. Methods: The antimicrobial activity was studied with use of broth microdilution method. The antibacterial (Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa) and antifungal (Candida albicans, Aspergillus niger) activity of selected extracts and fractions compared with the reference substance was expressed by Minimal Inhibitory Concentration (MIC) and Minimal Bactericidal/Fungicidal Concentration (MBC/MFC).The extract and fraction compounds were identified on the basis of TLC examination. Results: The saponin-phenolic acid fractions of E. maritimum and E. planum and a saponin fraction of E. planum showed the highest activity against S. aureus (MIC = 1–2.5 mg·ml-1). The growth of C. albicans was inhibited by methanolic extract of E. planum cell suspension culture (MIC = 7.8 mg·ml-1). Conclusion: The antimicrobial activity depends on the Eryngium species, tested biomass, and microorganism.

Wstęp: Z powodu rosnącej oporności na antybiotyki i środki przeciwgrzybicze rośnie zainteresowanie ekstraktami roślinnymi, frakcjami i wyizolowanymi czystymi związkami jako środkami przeciwdrobnoustrojowymi. Cel: Badano aktywność przeciwdrobnoustrojową ekstraktów metanolowych i frakcji Eryngium planum L., E. campestre L. i E. maritimum L. w stosunku do wybranych bakterii, drożdżaka i grzyba pleśniowego oraz porównywano badane gatunki Eryngium i ich organy. Metody: Aktywność przeciwdrobnoustrojową badano z zastosowaniem metody seryjnych rozcieńczeń w bulionie. Aktywność przeciwbakteryjna (Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa) i przeciwgrzybicza (Candida albicans, Aspergillus niger) wybranych ekstraktów i frakcji, w porównaniu z substancją referencyjną, wyrażona została za pomocą minimalnego stężenia hamującego (MIC) i minimalnego stężenia bakterio- lub grzybobójczego (MBC/MFC). Wyniki: Frakcje saponinowo-fenolokwasowe E. maritimum i E. planum oraz frakcja saponinowa E. planum wykazały najwyższą aktywność wobec S. aureus (MIC = 1–2,5 mg∙ml -1). Wzrost C. albicans był hamowany przez metanolowy ekstrakt zawiesiny komórkowej E. planum (MIC = 7,8 mg∙ml -1). Wnioski: Aktywność przeciwdrobnoustrojowa zależy od gatunku Eryngium, testowanej biomasy i mikroorganizmu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies