Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka składu chemicznego i wartości żywieniowej handlowych otrąb żytnich dostępnych na polskim rynku

Tytuł:
Charakterystyka składu chemicznego i wartości żywieniowej handlowych otrąb żytnich dostępnych na polskim rynku
Chemical characterization and nutritional value of commercial rye brans available on the Polish market
Autorzy:
Kolodziejczyk P.
Michniewicz J.
Tematy:
przemysl zbozowo-mlynarski
produkty zbozowe
zywnosc funkcjonalna
produkty dietetyczne
otreby zytnie
sklad chemiczny
wlasciwosci fizyczne
wartosc zywieniowa
blonnik pokarmowy
skladniki bioaktywne
wartosc energetyczna
analiza porownawcza
analiza zywnosci
jakosc zywnosci
standaryzacja produkcji
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena niektórych właściwości fizycznych oraz składu chemicznego i wartości energetycznej 5 rodzajów handlowych otrąb żytnich oraz porównanie oznaczonych ilości wybranych składników chemicznych i kaloryczności z danymi deklarowanymi na opakowaniach przez ich producentów. Zbadano barwę i skład granulometryczny otrąb oraz oznaczono w nich zawartości popiołu, lipidów, białka, skrobi, błonnika pokarmowego, w tym arabinoksylanów, p-glukanów i fruktanów, oraz związków fenolowych i aktywność przeciwutleniającą. Obliczono także wartość energetyczną otrąb. Stwierdzono, że handlowe otręby żytnie dostępne na polskim rynku istotnie różnią się granulacją i barwą oraz składem chemicznym i wartością kaloryczną. Ponadto wykazano, że ilości najważniejszych składników chemicznych i wartości energetyczne deklarowane na opakowaniach przez krajowych producentów otrąb istotnie odbiegają od wartości oznaczonych. Najbardziej zawyżone wartości odnotowano dla błonnika pokarmowego, a najbardziej zaniżone dla sacharydów ogółem.

The aim of the study was to evaluate some physical properties and chemical composition of five different commercial rye brans, as well as to compare determined contents of chemical compounds and energy values with those declared on the packing. Colour, particle size distribution of brans and contents of ash, lipids, protein, starch, dietary fibre, including arabinoxylans, /3-glucans and fructans, as well as total phenolics and antioxidant activity were examined. Significant differences were observed in the colour and particle size as well as in the contents of all analysed components between industrially produced rye brans. It was also demonstrated that determined contents of most important chemical compounds and energy values significantly differ from those declared on the labels. The most inflated amounts were observed for dietary fibre, while the most underestimated contents for total saccharides.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies