Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kształtowanie się wybranych właściwości fizycznych gleby pod wpływem zróżnicowanego siewu pszenicy ozimej w monokulturze. Cz.II. Ocena w fazie kwitnienia

Tytuł:
Kształtowanie się wybranych właściwości fizycznych gleby pod wpływem zróżnicowanego siewu pszenicy ozimej w monokulturze. Cz.II. Ocena w fazie kwitnienia
Selected physical properties of soil as influenced by varied winter wheat sowing in monoculture. Part II. Evaluation in flowering stage
Autorzy:
Wojciechowski W.
Sowinski J.
Tematy:
uprawa roslin
monokultury
siew w sciernisko
siew w mulcz
pszenica ozima
kwitnienie
gleby
wlasciwosci fizyczne
wilgotnosc gleby
porowatosc gleby
porowatosc ogolna
porowatosc kapilarna
gestosc objetosciowa
zwiezlosc gleb
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Właściwości fizyczne gleby określone w czasie kwitnienia pszenicy ozimej zależały od warunków pogodowych, zwłaszcza od ilości opadów. Wilgotność gleby w uprawie bezpłużnej i tradycyjnej była na zbliżonym poziomie. Niekorzystnie na tę cechę wpłynął natomiast siew pszenicy w mulcz z koniczyny białej, istotnie obniżając uwilgotnienie warstwy ornej, zwłaszcza w roku o mniejszych opadach atmosferycznych. Siew bezpośredni pszenicy, w porównaniu z uprawą tradycyjną, istotnie obniżył porowatość ogólną gleby, zwiększył jej porowatość kapilarną, gęstość objętościową oraz zwięzłość. Wysiew pszenicy w międzyplon kształtował natomiast porowatość ogólną i gęstość objętościową podobnie jak uprawa tradycyjna, a porowatość kapilarną – jak siew bezpłużny. Uprawa bez wykonania orki siewnej w warstwie 0-10 cm spowodowała zmniejszenie, a w warstwie 10-20 cm – wzrost zwięzłości warstwy ornej w porównaniu z wykazaną w uprawie tradycyjnej. Jeszcze większą zbitość głębszej warstwy spowodował wysiew pszenicy w mulcz z koniczyny białej, istotnie wyższą zarówno w stosunku do stwierdzonej w siewie tradycyjnym, jak i bezpośrednim.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies