Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kształtowanie się jakości jaj spożywczych o białych skorupach w zależności od wieku i systemu utrzymania kur nieśnych Hy-Line White

Tytuł:
Kształtowanie się jakości jaj spożywczych o białych skorupach w zależności od wieku i systemu utrzymania kur nieśnych Hy-Line White
Patterns in white-śhell table egg quality traits in dependence on age and housing system of Hy-Line White layers
Autorzy:
Poltowicz K.
Calik J.
Wezyk S.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie wpływu wieku i systemu utrzymania kur nieśnych na jakość jaj spożywczych. Badaniami objęto jaja o białej skorupie, pochodzące od niosek towarowych Hy-Line White utrzymywanych w systemie ściołowym i klatkowym. Określono masę jaja [g], barwę skorupy [%], wysokość białka [mm], jednostki Haugha [jH], intensywność barwy żółtka w skali La Roche’a [pkt], a także masę [g], grubość [µm] i gęstość skorupy [mg/cm²] oraz jej wytrzymałość [kG], elastyczne odkształcenie przy nacisku 1 kG i 2 kG [µm] i [%] i odkształcenie maksymalne w momencie pęknięcia skorupy. Badania przeprowadzono w 19., 26., 32., 46. i 56. tygodniu życia niosek. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wiele cech jakości jaj oraz skorupy zmienia się wraz z wiekiem kur. W miarę wydłużania się okresu nieśności wzrosła masa jaja, masa żółtka i masa skorupy oraz pogorszyła się jakość białka i wytrzymałość skorupy. Jaja od kur utrzymywanych w klatce charakteryzowały się nieznacznie wyższą masą oraz większą wysokością białka i wartością jednostek Haugha, lecz nie stwierdzono istotnego wpływu systemu utrzymania na badane cechy.

The aim of this study was to determine the effect of age and housing system of laying hens on the quality of table eggs. The studies involved white shell eggs from commercial layers Hy-Line kept on litter or caged. Egg weight [g], shell colour [%], albumen height [mm], Haugh units, La Roche yolk colour intensity [pts.], shell weight [g], thickness [µm], density [mg/cm²], strength [kG], deformation at 1 kG and 2 kG [µm] and [%] and maximum deformation at shell breaking were determined. The studies were carried out at 19, 26, 32, 46 and 56 weeks of age. It is concluded from the results that many egg quality and shell traits change with age of the hens. As the laying period went on, the weight of egg, yolk and shell increased and albumen quality and shell strength decreased. Eggs from caged hens were characterized by slightly higher weight and greater albumen height and Haugh units, although the influence of the housing system on the experimental traits was not significant.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies