Tytuł pozycji:
Wpływ nawożenia dolistnego roślin jęczmienia na jakość słodów typu pilzneńskiego
It was proven that the use of intensive cultivation technology of spring brewing barley with foliar fertilization of microelements containing copper chelates or 100% water-soluble поп-chelate manganese allows to obtain the grain of better malting properties. There were not found negative quality effects of using microelement fertilization on barley plants. On the basis of one-year, single-way cultivation experiment it was stated that foliar fertilization with Сu and Mg can influence on the intensification of the grain yield in the range of 0,25-0,5 tones per hectare and can improve the extractivity of the pilzner type malts, Kolbach index and final attenuation limit of wort. The average improvement of malts quality according to Molina-Cano evaluation was 0,4 in 9-point scale.
Wykazano, że zastosowanie intensywnej technologii uprawy jęczmienia jarego z nawożeniem dolistnym mikroelementami zawierającymi chelaty miedzi lub mangan w 100% rozpuszczalny w wodzie, ale w postaci innej niż chelat, pozwala na uzyskanie ziarna o lepszych cechach slodowniczych. Nie stwierdzono negatywnych efektów jakościowych spowodowanych zastosowaniem nawożenia mikroelementowego roślin jęczmienia. Na podstawie jednorocznego, jednoczynnikowego doświadczenia uprawowego wykazano, że nawożenie dolistne Cu i Mn może wpływać na intensyfikację plonowania ziarna w zakresie od 0,25 do 0,5 t/ha oraz poprawiać wartości ekstraktywności słodów typu pilzneńskiego, liczby Kolbacha i stopnia ostatecznego odfermentowania brzeczek. Poprawa jakości słodów w ocenie wg Molina-Cano wynosiła średnio 0,4 w 9-punktowej skali.