Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ nawożenia dolistnego roślin jęczmienia na jakość słodów typu pilzneńskiego

Tytuł:
Wpływ nawożenia dolistnego roślin jęczmienia na jakość słodów typu pilzneńskiego
Effect of foliar fertilization of brewing barley plants on the quality of Pilzner type malts
Autorzy:
Blazewicz J.
Brejan K.
Liszewski M.
Wyrwa P.
Tematy:
uprawa roslin
jeczmien
jeczmien browarny
nawozenie dolistne
slod jeczmienny
slod typu pilznenskiego
jakosc
browarnictwo
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
It was proven that the use of intensive cultivation technology of spring brewing barley with foliar fertilization of microelements containing copper chelates or 100% water-soluble поп-chelate manganese allows to obtain the grain of better malting properties. There were not found negative quality effects of using microelement fertilization on barley plants. On the basis of one-year, single-way cultivation experiment it was stated that foliar fertilization with Сu and Mg can influence on the intensification of the grain yield in the range of 0,25-0,5 tones per hectare and can improve the extractivity of the pilzner type malts, Kolbach index and final attenuation limit of wort. The average improvement of malts quality according to Molina-Cano evaluation was 0,4 in 9-point scale.

Wykazano, że zastosowanie intensywnej technologii uprawy jęczmienia jarego z nawożeniem dolistnym mikroelementami zawierającymi chelaty miedzi lub mangan w 100% rozpuszczalny w wodzie, ale w postaci innej niż chelat, pozwala na uzyskanie ziarna o lepszych cechach slodowniczych. Nie stwierdzono negatywnych efektów jakościowych spowodowanych zastosowaniem nawożenia mikroelementowego roślin jęczmienia. Na podstawie jednorocznego, jednoczynnikowego doświadczenia uprawowego wykazano, że nawożenie dolistne Cu i Mn może wpływać na intensyfikację plonowania ziarna w zakresie od 0,25 do 0,5 t/ha oraz poprawiać wartości ekstraktywności słodów typu pilzneńskiego, liczby Kolbacha i stopnia ostatecznego odfermentowania brzeczek. Poprawa jakości słodów w ocenie wg Molina-Cano wynosiła średnio 0,4 w 9-punktowej skali.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies