Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość wybranych związków organicznych i mineralnych w części nadziemnej pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) w zależności od fazy rozwojowej zbieranych roślin

Tytuł:
Zawartość wybranych związków organicznych i mineralnych w części nadziemnej pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) w zależności od fazy rozwojowej zbieranych roślin
Content of selected organic and mineral compounds in overground parts of stinging nettle (Urtica dioica L.) depending on the development phase of harvested plants
Autorzy:
Szewczuk C.
Stepniak M.
Sugier D.
Tematy:
pokrzywa zwyczajna
Urtica dioica
czesci nadziemne
sklad chemiczny
zawartosc zwiazkow organicznych
bialko
wlokno
zawartosc skladnikow mineralnych
terminy zbiorow
fazy rozwojowe
rozwoj roslin
common stinging nettle
aboveground part
chemical composition
organic compound content
protein
fibre
mineral component content
harvest term
developmental phase
plant development
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Oceniano skład chemiczny (zawartość białka ogólnego i właściwego, włókna i popiołu surowego oraz składników mineralnych: P, K, Ca, Mg) w części nadziemnej pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.). Próbki do analiz pozyskiwano z roślin zbieranych w trzech fazach rozwojowych: przed pąkowaniem (tzw. faza wegetatywna), w pełni pąkowania i w pełni kwitnienia. Zbiór roślin w późniejszych fazach rozwojowych powodował obniżenie zawartości obydwu form białka i niektórych składników mineralnych (P, K, Mg), oraz wzrost zawartości włókna surowego i Ca. Opóźnienie zbiorów wpływało także na zmniejszenie różnic pomiędzy zawartością białka ogólnego a właściwego, co wskazuje, że rośliny w większym stopniu przetwarzają pobrany z gleby azot na białko właściwe. Liście pokrzywy w porównaniu z łodygami charakteryzowały się znacznie większą zawartością białka, popiołu, fosforu i wapnia, a wyraźnie mniejszą – włókna surowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies