Tytuł pozycji:
Studies on the coloured components of black tea
The pigments of black tea were isolated and further studied by the using of some elaborate techniques. It was found that they consist of a highly complex mixture of components with similar chemical structure.
Przedmiotem badań były właściwości fizyko-chemiczne barwników czarnej herbaty Indyjskiej i Cejlońskiej oraz handlowej mieszanki herbat sprzedawanych na kartki w Egipcie. Badano także wpływ dodatków zafałszowujących na barwniki herbaty. Stwierdzono, że herbata zawiera od 2,5% (Indyjska) do 3,03% (Cejlońska) związków barwnych. Dodatek pyłu żelaza intensyfikował barwę 7-8-krotnie lecz nie zmieniał spektrum absorbcji w ultrafiolecie. Związki barwne herbaty zmieniały intensywność barwy w zależności od pH oraz zawierały chromofory i auksofromy z wyraźną absorbcją w strefie 272-275 mm. Skład podstawowy wydzielonych barwników w procentach był następujący: C-40,83, H-5,78, O-41,91, S-3,94, związki nieorganiczne - 2,50. Proponowany wzór sumaryczny monomeru tych związków przedstawia się następująco: C₂₆₋₂₇,H₄₅₋₄₆,O₂₀₋₂₁,N₃ ,S Widmo w podczerwieni wskazuje na obecność co najmniej dziewiętnastu pasm charakterystycznych dla następujących grup: C-NH, CH₃-C, ~C=CH, -CHO, -N-R₂, SO₄ Rozdział związków barwnych na Sephadex G-25 doprowadził do wydzielenia trzech frakcji, brązowej o najwyższym ciężarze cząstkowym oraz dwóch żółtych o mniejszym ciężarze. Wyniki wskazują, że substancje barwne zawierają tearubine, teaflawiny produkty rozkładu chlorofilu i pojedyncze katechiny.