Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Próba wprowadzenia metody oceny zjawisk złożonych do badań nad jakością żywienia na przykładzie żywienia młodzieży w półinternatach na terenie jednej z dzielnic miasta Wrocławia

Tytuł:
Próba wprowadzenia metody oceny zjawisk złożonych do badań nad jakością żywienia na przykładzie żywienia młodzieży w półinternatach na terenie jednej z dzielnic miasta Wrocławia
A trial of introducing the method of assessment of complex phenomena for studies on food quality as shown in the population of adolescents in part-time boarding-schools in a city district of Wroclaw
Autorzy:
Borzemska B.
Krefft A.
Tematy:
zywienie czlowieka
dzieci
internaty
jakosc zywienia
mlodziez
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W okresie dwóch lat przeprowadzono badania sposobu żywienia młodzieży w półinternatach szkolnych na terenie jednej z dzielnic Wrocławia. Wykonano 29 ocen żywienia metodą ilościowej oceny jadłospisów w 14 obiektach szkolnych. Wykazano, iż planowanie wartości energetycznej posiłków oraz pewnych grup produktów jest nieprawidłowe. Stosując metody tradycyjne nie można uzyskać informacji o globalnym poziomie jakości żywienia w poszczególnych obiektach ani uszeregować ich ze względu na ten poziom. Z tego powodu przeprowadzono próbę oceny jakości żywienia nową, syntetyczną metodą, dzięki której realnym staje się rozwiązanie powyższego problemu. Poziom jakości żywienia określono jedną liczbą będącą wynikiem odpowiedniej syntezy dokonanej na zbiorze odchyleń w spożyciu produktów od średnich zalecanych racji pokarmowych. Syntezę tę przeprowadzono przy zastosowaniu algorytmu matematycznego za pomocą komputera.

In a period of 2 years the diets were studied in part-time boarding-schools in one of city districts of Wrocław. In 14 schools 29 diets were assessed by means of quantitative evaluation of meals, and it was shown that planning of the energy value of meals and certain groups of food products was not correct. Using traditional methods it is not possible to obtain information on the total quality of diets in various schools or to classify them according to this quality. For this reason it was tried to assess diet quality by a new synthetic method which made possible resolving of this problem. Diet quality was described with one number which was a result of an appropriate synthesis of the set of deviations in product consumption from the mean values recommended in food rations. The synthesis was carried out by means of a mathematical algorithm and computer.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies