Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Plon i jakość buraka cukrowego w warunkach zróżnicowanego nawożenia organicznego i mineralnego

Tytuł:
Plon i jakość buraka cukrowego w warunkach zróżnicowanego nawożenia organicznego i mineralnego
Sugar beet yield and quality as influenced by different organic and mineral fertilisation
Autorzy:
Buraczynska D.
Ceglarek F.
Tematy:
buraki cukrowe
wschody
obsada roslin
plony
jakosc technologiczna
nawozenie organiczne
obornik
resztki pozniwne
miedzyplony
nawozenie mineralne
dawki nawozowe
sugar-beet
plant emergence
plant density
yield
technological quality
organic fertilization
manure
post-harvest residue
intercrop
mineral fertilization
fertilizer dose
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W badaniach przeprowadzonych w latach 1992-1996 określono wpływ nawożenia organicznego (obornikiem, resztkami pożniwnymi i całą masą międzyplonów wsiewek) oraz mineralnego (0, 400, 600 kg NPK·ha-1) na wschody, obsadę, plony i jakość korzeni buraka cukrowego. Największy plon korzeni i liści otrzymano z kombinacji nawożonej całą masą lucerny chmielowej, a także mieszanką lucerny chmielowej z życicą wielokwiatową, natomiast cukru technologicznego – z obiektu nawożonego całą masą mieszanki lucerny chmielowej z życicą wielokwiatową, jak i obornikiem. Zwiększone nawożenie NPK powodowało wzrost plonu korzeni i liści oraz spadek obsady buraka i jakości korzeni. Nawożenie buraka cukrowego 400 kg NPK·ha-1 oddziaływało najkorzystniej na jego wschody i plon cukru technologicznego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies