Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Formation of oligosaccharides during lactose hydrolysis with beta-galactosidase in cheese-whey permeates

Tytuł:
Formation of oligosaccharides during lactose hydrolysis with beta-galactosidase in cheese-whey permeates
Tworzenie oligosacharydów podczas hydrolizy laktozy przy użyciu galaktozydazy w odciekach poultrafiltracyjnych serwatki
Autorzy:
Giec A.
Gruchala L.
Wasowicz E.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Hydrolysis of lactose in the cheese-whey permeates was conducted using β-glactosidase of yeast and mold origin. Both enzymatic preparations showed similar transgalactosidase activity. The amount of oligosaccharides was 1-7% of total sugars and depended on the reaction temperature and lactose concentration in the cheese-whey.

Odcieki poultrafiltracyjne serwatki o stężeniach laktozy 5%, 15% i 25% poddano działaniu preparatów handlowych β-galaktozydazy. Zastosowano enzym pochodzenia drożdżowego o optimum działania w pH = 6,8-7,0 - Maxilact R oraz pochodzenia Pleśniowego - Lactase N, którego optimum aktywności przypada na pH = 4,5. Badania preparatu β-galaktozydazy, oprócz daleko posuniętej hydrolizy laktozy, wywołały powstanie dwu- i trójcukrów w wyniku reakcji transgalaktozydacji. Ilość wytworzonych oligosacharydów jest niewielka (1-7% ogólnej ilości cukrów) i zależy w głównej mierze od stężenia laktozy oraz temperatury działania enzymu. Czynniki te, obok pH działania i obecności soli w odciekach determinują również niewielkie zmiany w zakresie profilu jakościowego tworzonych oligosacharydów, który dla obydwu badanych enzymów jest zbliżony pod względem głównych jego składników. Stosując metodę chromatografii gazowej estrów sililowych stwierdzono powstawanie kilkunastu oligosacharydów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies