Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rola lotnych kwasów tłuszczowych we wchłanianiu witaminy C

Tytuł:
Rola lotnych kwasów tłuszczowych we wchłanianiu witaminy C
A role of volatile fatty acids in vitamin C absorption
Autorzy:
Nagorna-Stasiak B.
Lazuga-Adamczyk A.
Lechowski J.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The process of vitamin C from the jejunum and caecum in the presence of volatile fat acids, i.e. acetic and propionic acids was studied. Absorption was determined by the method of intestinal loop perfusion and vit. C according to Roe- -Kuethner. It was found that volatile fat acids reduced in chickens the process of vitamin C absorption. These acidis under physiological conditions come from the de­composition of glucose obtained from the alimentary tract fodder, containing corns and kernels reach in starch. Pro­pionic acid lowered vit. C absorpiton much stronger than acetic acid: from 2.60 to 1.42 mg/l/cm2/60 min. in the jejunum and from 4.00 to 2.20 mg/l/cm2/60 min. in the caecum. Acetic acid reduced vit. C absorption in the caecum from 4.00 to 3.20 mg/l/cm2/60 min. In some animals (ruminants, pigs, horses) in which volatile fat acids are produced from the metabolism of cellulose, inhibition of vitamin C absorption may also takes place.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies