Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania syntetycznych czynników chłodniczych z zastosowaniem chromatografu gazowego z detektorem ECD

Tytuł:
Badania syntetycznych czynników chłodniczych z zastosowaniem chromatografu gazowego z detektorem ECD
Synthetic refrigerants research using gas chromatograph with detector ECD
Autorzy:
Wrobel-Jedrzejewska M.
Steplewska U.
Tematy:
czynniki chlodnicze
czynniki chlodnicze syntetyczne
chromatografia gazowa
detektor ECD
technika SPME
metoda SPME zob.technika SPME
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Do badań umożliwiających identyfikację niekontrolowanej emisji syntetycznych czynników chłodniczych, na bardzo niskim poziomie stężeń, zastosowano chromatograf gazowy z detektorem ECD. Celem było zbadanie i określenie parametrów wpływających na rozdział chromatograficzny, istotnych dla opracowania nowej metody identyfikacji syntetycznych czynników chłodniczych na najniższych poziomach stężeń. W wyniku dalszych badań możliwe będzie oszacowanie wielkości emisji bezpośredniej, wynikającej z pracy urządzeń i instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych, które zapewniają optymalne warunki temperaturowe w wielu etapach technologicznych produkcji przechowalnictwa i żywności. Opracowana metoda może służyć do dalszych badań zmierzających do ograniczenia i zapobiegania emisji gazów cieplarnianych, a tym samym obniżenia śladu węglowego generowanego przez przemysł rolno-spożywczy.

For research identifying uncontrolled emission of synthetic refrigerants at very low concentrations gas chromatograph with ECD detector was used. The work was intended to investigate and determine the parameters affecting the chromatographic separation, essential for the development of new methods for the identification of synthetic refrigerants at the lowest levels of concentration. As a result of further research it will be possible to estimate the size of direct emissions resulting from the operation of the refrigeration equipment and installations and air conditioning systems that provide optimal temperature conditions in many stages of food production technological processes and storage of food products. The developed method can be used for further research to reduce andprevent greenhouse gas emissions, and thus reduce the carbon footprint generated by the agri-food industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies