Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Produktywność i efektywność produkcji soków i napojów bezalkoholowych

Tytuł:
Produktywność i efektywność produkcji soków i napojów bezalkoholowych
The productivity and the effectiveness of the production of juices and soft drinks
Autorzy:
Urban R.
Tematy:
przemysl napojowy
napoje bezalkoholowe
soki owocowo-warzywne
efektywnosc produkcji
produktywnosc
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the production of juices and soft drinks a significant improvement of the productivity and effectiveness of stores involved in this activity. Peculiarly a labour productivity is booming (work output), which is being regarded as the primary source of the permanent height of the competitiveness of every economy. In this respect enough quickly distance dividing our producers from the state in countries about the highest level of the economic development is decreasing. A fall in the effectiveness of the wealth is accompanying the intensification of labour (of stores) and relative stability of the effectiveness of the financial expenditure. Changes of the effectiveness of the production of juices and soft drinks were advantageous in the scale micro- than macroeconomic. Efficiency indices of the wealth and the equity in these two sectors were lower than in other cannon of the food industry.

W produkcji soków i napojów bezalkoholowych nastąpiła znacząca poprawa produktywności i efektywności zaangażowanych w tej działalności zasobów. Szczególnie szybko wzrasta produktywność (wydajność) pracy, która jest uznawana za główne źródło trwałego wzrostu konkurencyjności każdej gospodarki. Pod tym względem dość szybko maleje dystans dzielący naszych producentów od stanu w krajach o wyższym poziomie rozwoju gospodarczego. Wzrostowi wydajności pracy towarzyszy spadek efektywności majątku (zasobów) i względna stabilizacja efektywności nakładów materialnych. Zmiany efektywności produkcji soków i napojów bezalkoholowych korzystniejsze były w skali mikro- niż makroekonomicznej. Wskaźniki efektywności majątku i kapitału własnego w tych dwóch sektorach były niższe niż w innych działach przemysłu spożywczego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies