Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena jakości i bezpieczeństwa otrąb zbożowych na cele paszowe

Tytuł:
Ocena jakości i bezpieczeństwa otrąb zbożowych na cele paszowe
Quality and safety assessment of cereal bran for animal feeding purpose
Autorzy:
Korol W.
Bielecka G.
Rubaj J.
Markowski J.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było przedstawienie wyników badań otrąb pszennych i żytnich na cele paszowe wytworzonych w latach 2006-2015. Zakres badań obejmował podstawowe składniki pokarmowe, składniki mineralne i niepożądane zanieczyszczenia, w tym metale ciężkie, zanieczyszczenia botaniczne, mikotoksyny i pozostałości środków ochrony roślin. Badaniom poddano ogółem 177 próbek otrąb pszennych i 28 próbek otrąb żytnich. Wyniki badań podstawowych składników pokarmowych były zbliżone do danych w tabelach składu chemicznego pasz, z wyjątkiem drobnych otrąb pszennych o jasnym kolorze pozyskiwanych w produkcji makaronów. Metale ciężkie, ołów, kadm i rtęć, występowały w śladowych ilościach, wielokrotnie niższych od zawartości maksymalnych. Również zawartości mikotoksyn i pozostałości środków ochrony roślin były niższe od dopuszczalnych. Wyniki badań porównano z wymaganiami w zakresie dopuszczalnych tolerancji składników pokarmowych deklarowanych na etykiecie.

The aim of the paper was presentation of test results of wheat bran and rye bran, produced in the years 2006-2015, for animal feeding purpose. The scope of the study confirms basic nutrients, minerals and undesirable impurities, including heavy metals, botanical impurities, micotoxins and pesticide residues. Total number of 177 samples of wheat bran and 28 samples of rye bran were tested. Results of basic nutrients were similar to the data in the tables of chemical composition of animal feed with exception of the bright and fine wheat bran from the pasta production. Heavy metals, lead, cadmium and mercury occurred in trace levels, several times lower than maximum contents. Levels of micotoxins and pesticide residues were lower than permitted values. Obtained results were compared with requirements in the frame of permitted tolerances for nutrients declared on labels.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies