Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Radioactive contamination of food in Warsaw four years after the Chernobyl nuclear disaster

Tytuł:
Radioactive contamination of food in Warsaw four years after the Chernobyl nuclear disaster
Skażenia promieniotwórcze żywności w Warszawie, w czwartym roku po awarii w czernobylskiej elektrowni jądrowej
Autorzy:
Jednoróg S.
Mazur G.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Gamma spectroscopy measurements of food were carried out to determine radiocesium levels in dietary in the Warsaw region. Four years after the Chernobyl disaster the annual intakes of ¹³⁴Cs, ¹³⁷Cs and ⁴⁰K are 280, 1180 and 31370 Bq respectively. The effective dose equivalent commitment after radiocesium intake with food is approximately equal to 3 μSv from ¹³⁴Cs and 9 μSv from ¹³⁷Cs. This equals 0,5% of the annual dosr from natural radiation sources.

W pracy określono zawartość radionuklidów ¹³⁴Cs, ¹³⁷Cs i ⁴⁰K w pożywieniu całodobowym w okresie od maja 1989 do kwietnia 1990 r. Oszacowano aktywność wchłoniętą w ciągu roku ¹³⁴Cs na 280 Bq, ¹³⁷Cs na 1180 Bq oraz ⁴⁰K na 31370 Bq. Stanowi to odpowiednio 1%, 3% i 30% rocznego limitu wchłonięcia dla osób z populacji. Roczny efektywny równoważnik dawki obciążającej oszacowano dla ¹³⁴Cs na 3 μSv, dla ¹³⁷Cs na 9 μSv dla ⁴⁰K na 102 μSv.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies