Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of chlorophyll fluorescence parameters of Cucumis sativus and Mentha piperita leaves exposed to short-term UV-B irradiation

Tytuł:
Comparison of chlorophyll fluorescence parameters of Cucumis sativus and Mentha piperita leaves exposed to short-term UV-B irradiation
Autorzy:
Skorska E.
Tematy:
chlorophyll fluorescence
cucumber
Cucumis sativus
Mentha piperita
leaf
short-term irradiation
primary photosynthesis reaction
ultraviolet-B radiation
peppermint
photosynthesis
Asia cultivar
chloroplast membrane
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Cucumber (Cucumis sativus L. cv. Dar) leaves exposed to UV-B irradiation at a biologically effective dose of 9.5 kJ m-2d-1 showed decreased chlorophyll fluorescence parameter values versus the control; in peppermint (Mentha piperita L. cv. Asia) leaves those values were almost unchanged after treatment. Fv/Fo and Rfd were reduced more than other values, indicating inhibition of the oxygen-evolving complex and cooperation between the light and dark photosynthesis reactions as the primary targets of UV-B. The photosynthetic electron transport rate showed less change directly after irradiation, but after 24 h of recovery it was reduced to 50% of the control. Generally, photosystem II of peppermint leaves appeared more tolerant to the applied UV-B radiation than in cucumber leaves.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies