Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Quo vadis Hungarian agriculture? Lessons from EU accession

Tytuł:
Quo vadis Hungarian agriculture? Lessons from EU accession
Quo vadis węgierskie rolnictwo? Lekcja z przystępowania do Unii Europejskiej
Autorzy:
Takacs-Gyorgy K.
Tematy:
Hungary
agriculture
European Union
accession
agricultural change
production effectiveness
alternative strategy
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przemysł spożywczy oraz rolny stały się najbardziej problematycznymi sektorami dla większości nowych państw członkowskich Unii Europejskiej, wliczając w to również Węgry. Wiąże się to z ekonomicznymi i socjalnymi zmianami, które miały miejsce w ostatnich 15 latach. Rozmiar tych sektorów zmniejszył się znacząco, zarówno jeśli chodzi o proces generowania zysków, jak i pod względem liczby miejsc pracy. Mimo to, prawie 20% populacji węgierskiej nadal w mniejszym bądź większym stopniu jest związana z rolnictwem. Przedstawiono główne procesy rolne zaistniałe w pierwszej dekadzie XXI wieku, bazując się na danych z Powszechnego Spisu Rolnego (2010). Dane sektora węgierskiego porównano z polskimi, oceniając dlaczego polskie rolnictwo może być uznawane za sukces rozszerzania UE oraz, z których polskich doświadczeń może czerpać rolnictwo węgierskie. Nowe wymogi w rolnictwie stwarzają potrzebę określenia alternatywnych sposobów uprawy roli dostępnych dla indywidualnych gospodarstw, co stworzy opłacalne warunki dla sektora rolnego. Badania wskazały skutki zmian dokonanych w węgierskim sektorze rolnym, strukturę gospodarstw rolnych, rentowność sytuacji procedur rolnych oraz dostępne strategie uprawiania roli, z wyszczególnieniem możliwości ekonomicznych oraz konsekwencji ograniczonego stosowania środków chemicznych.

The agriculture and food industry have become the most problematic sector for most new members of the European Union (EU), including Hungary. This situation has arisen due to economic and social changes over the last 15 years. Its proportion has decreased significantly in both the production process and employment; however, almost 20 per cent of the Hungarian population is still involved in agriculture. This study examines the main agricultural processes on the basis of data from the General Agricultural Census (2010), compares the results with Poland and determines why Polish agriculture can be considered as a winner of EU enlargement and what Hungary has to learn about its success. New requirements in agriculture raise the necessity to determine possible farming alternatives, which provide a viable option for its participants. The study shows the effects of change in the agricultural sector in Hungary, the structure of farms, the profitability of agricultural producers and possible farming strategies, with special attention paid to the economic possibilities and consequences of the decreased use of artificial chemicals. The study refers to the plenary session of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists held by the author in Lublin, in 2005.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies