Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Refermentacja piwa w butelkach - niedoceniana technologia z wielkim potencjałem

Tytuł:
Refermentacja piwa w butelkach - niedoceniana technologia z wielkim potencjałem
Refermentation of beer in bottles - underestimated technology with great potential
Autorzy:
Kordialik-Bogacka E.
Tematy:
browarnictwo
technologia produkcji
piwo
jakosc
fermentacja wtorna
refermentacja zob.fermentacja wtorna
fermentacja w butelkach
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Refermentation of beer in bottles (secondary fermentation) is not a new technology, rather a revived one. In bottle conditioning beer is mixed with yeast and fermentable sugar, bottled and refermented. Good secondary fermentation in bottles results in increased carbon dioxide and ethanol content, flavor enhancement and extending stability. Species, strain, physiological state, cell count of yeast have a decisive effect on final product quality

Refermentacja piwa (wtórna fermentacja) w butelkach to technologia wcale nie nowa, ale na nowo odkrywana. Polega na dodaniu do piwa drożdży i cukrów ulegających fermentacji i następnie przeprowadzeniu wtórnej fermentacji w butelkach. Dobrze przeprowadzony proces refermentacji w butelkach pozwala otrzymać piwo dobrze nasycone dwutlenkiem węgla, o nieco wyższej zawartości etanolu, o bogatym aromacie owocowym i większej trwałości. Gatunek, szczep, stan fizjologiczny i liczba komórek drożdży użytych do wtórnej fermentacji piwa w butelkach mają decydujący wptyw na jakość finalnego produktu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies