Tytuł pozycji:
Ocena alweograficzna, jako wskaźnik oceny jakości mąki pszennej
W artykule scharakteryzowano metodę oznaczania cech alweograficznych, podano precyzję metody oraz przedstawiono wybrane wyniki prac realizowanych w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Przedstawiono również przykłady interpretacji wykresów alweograficznych. Wyniki oceny mąki pszennej produkowanej w Polsce wskazują na duże zróżnicowanie cech alweograficznych. Wyznaczono równania regresji umożliwiające wnioskowanie o parametrach alweograficznych na podstawie wartości wyróżników jakościowych standardowo stosowanych w ocenie jakości mąki.
The alveograph method was characterized in the article as well as the precision of this method. The selected results of research conducted in Department of Grain Processing and Bakery Institute of Agricultural and Food Biotechnology were presented in the article. The different interpretation of alveograph results were also presented. Tested wheat flour samples produce in Poland were characterized by differential level of alveoograph properties. The regression equations which allow to predict the alveograph parameters according to quality parameters commonly used in determination of the properties of flour was defined.