Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bezpieczeństwo żywności w Polsce w okresie członkowstwa w Unii Europejskiej

Tytuł:
Bezpieczeństwo żywności w Polsce w okresie członkowstwa w Unii Europejskiej
Food safety in Poland after the accession to the European Union
Autorzy:
Wierzejska R.
Tematy:
zywnosc
bezpieczenstwo zywnosci
Polska
Unia Europejska
srodki spozywcze zafalszowane
zatrucia pokarmowe
jakosc
jakosc zdrowotna
kontrola
sektor spozywczy
system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach zywnosciowych i srodkach zywienia zwierzat
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wejście Polski do Unii Europejskiej i przyjęcie nowych wymagań prawnych przyspieszyło w sektorze spożywczym działania na rzecz poprawy jakości zdrowotnej żywności. Dotyczy to przede wszystkim wdrażania systemów zapewnienia jakości i uświadamiania tej problematyki osobom zatrudnionym przy produkcji i obrocie żywnością. Działania te skutkują sukcesywną poprawą bezpieczeństwa żywności, mniejszym odsetkiem produktów kwestionowanych i malejącą liczbą zatruć pokarmowych. W artykule przedstawiono wybrane wskaźniki stanu higieniczno-sanitarnego sektora żywnościowego w ostatnim dziesięcioleciu, głównie na podstawie danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Polish accession to the European Union and adoption of new regulatory requirements increased number of actions taken to improve the food health quality. It concerns, first of all, implementation of quality assurance systems by food business operators, and making aware the persons employed in production sector about this problem. This action results in the gradual improvement of the food safety, smaller quantity of food not fulfilling the sanitary reguirements, and decreasing frequency of incidence of bacterial food poisonings. This paper presents the selected factors of the hygienic condition in the food sector in the last decade, mainly on the grounds of the data of Sanitary Inspection.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies