Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Formy ołowiu w wybranych profilach gleb ogrodowych i uprawnych

Tytuł:
Formy ołowiu w wybranych profilach gleb ogrodowych i uprawnych
Lead forms in the chosen profiles of garden and arable soils
Autorzy:
Makuch I.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W celu określenia wpływu intensywnej uprawy ogrodniczej na zawartość ołowiu oraz jego skład frakcyjny, do badań wytypowano gleby z: ogrodów przydo­mowych i ogrodów działkowych na terenie miast oraz pola uprawne na ich obrze­żach. Sposób użytkowania nie wpłynął na całkowitą zawartość ołowiu. Ilość tego pierwiastka w poziomach próchnicznych mieściła się w zakresie 14,00-47,05 mg·kg⁻¹ i nie przekroczyła dopuszczalnych norm z wyjątkiem pól uprawnych w Lubartowie i Tarnobrzegu. Poszczególne frakcje ołowiu w badanych glebach, bez względu na sposób użytkowania tworzyły następujący szereg: frakcja IV > frakcja III > frakcja II > frakcja I. Jedynie frakcja III związana z materią organiczną była wyższa w glebach kulturoziemnych niż w użytkowanych rolniczo, natomiast charakteryzowała się największym spadkiem wraz z głębokością w bada­nych profilach.

In order to determine the influence of an intensive horticultural cultivation on the content of lead and its fractions, soil samples were collected from house gardens and allotment gardens in the municipal areas and from arable fields in their ouskirts. The way of using soil did not affect the total content of lead. The quantity of this element in the humic levels amounted to from 14.00 to 47.05 mg·kg⁻¹ and did not exceed the acceptable norms, except the arable fields in Lubartów and Tarnobrzeg. Particular lead fractions in the investigated soils, irrespective of its use, formed the following series: fraction IV > fraction III > fraction II > frac­tion I. Only fraction III connected with organic matter was higher in the cultured soil than in arable soils, however, it was characterized by the highest decrease with the depth of the investigated profiles.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies