Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Salt stress tolerance of methylotrophic bacteria Methylophilus sp. and Methylobacterium sp. isolated from coal mine spoils

Tytuł:
Salt stress tolerance of methylotrophic bacteria Methylophilus sp. and Methylobacterium sp. isolated from coal mine spoils
Autorzy:
Giri D.D.
Kumar A.
Shukla P. N.
Singh R.
Singh P. K.
Pandey K. D.
Tematy:
salt stress
stress tolerance
methylotrophic bacteria
Methylophilus
Methylobacterium
isolation
coal mine spoil
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Two methylotrophic strains of Bina coalmine spoil BNV7b and BRV25 were identified based on physiological traits and 16S rDNA sequence as Methylophilus and Methylobacterium species. The strains exhibited similar carbon utilization but differed in N utilization and their response to the metabolic inhibitors. Methylophilus sp. was less tolerant to salt stress and it viability declined to one tenth within 4 h of incubation in 2M NaCl due to membrane damage and leakage of the intracellular electrolytes as evident from malondiaaldehyde (MDA) assay. In 200 mM NaCl, they exhibited increased superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and ascorbate peroxidase (APX) activity while in 500 mM NaCl, enzyme activities declined in Methylophilus sp. and increased in Methylobacterium sp. Among exogenously applied osmoprotectants proline was most efficient; however, polyols (mannitol, sorbitol and glycerol) also supported growth under lethal NaCl concentration.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies