Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes in endogenous growth inhibitors in onion bulbs (Allium cepa L.) cv. Sochaczewska during storage

Tytuł:
Changes in endogenous growth inhibitors in onion bulbs (Allium cepa L.) cv. Sochaczewska during storage
Zmiany endogennych inhibitorów wzrostu w cebuli (Allium cepa L.) odm. Sochaczewska podczas przechowywania
Autorzy:
Kielak E.
Bielinska-Czarnecka M.
Rozycka H.
Tematy:
growth inhibitor change
endogenous growth inhibitor
onion
bulb
Allium cepa
Sochaczewska cultivar
storage change
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Changes in inhibitor activity in the onion bulbs (Allium cepa L.) cv. Sochaczewska during storage were investigated. Onions were dried under an umbrella roof until October 15th or November 15th and thereafter stored in a cold-room at 0 - 1°C until May 15th. The activity of inhibitors fluctuated markedly during the storage period. At least two peaks and two decreases of inhibitor activity were observed. The weather conditions seemed to strongly influence the level and the date of appearance of inhibitors in onions. Higher inhibitor activity is usually connected with better storage and less sprouting of onions during storage. Prolonged drying under an umbrella roof enhanced onion quality after storage only in these cases when it actually improved the drying of onions.

Badano zmiany aktywności inhibitorów wzrostu w cebuli (Allium cepa L.) odm. Sochaczewska podczas przechowywania. Cebulę dosuszano pod wiatą do 15 października lub do 15 listopada, a następnie przechowywano w komorze chłodniczej o temp. 0 - 1°C do 15 maja. Stwierdzono znaczne zmiany aktywności inhibitorów podczas przechowywania, występowały co najmniej dwa okresy zwiększonej i dwa okresy zmniejszonej aktywności inhibitorów. Zaobserwowano, że warunki pogody w czasie wegetacji mają znaczny wpływ na aktywność i czas występowania inhibitorów. Wykazano, że lepsze wyniki przechowywania (mniejszy procent wyrośniętych cebul) związane były z wyższym poziomem inhibitorów. Dłuższe dosuszanie pod wiatą tylko w tym przypadku wywierało korzystny wpływ na przechowywanie cebuli, o ile powodowało lepsze jej dosuszenie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies