Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przerzedzanie zawiązków owocowych śliwy Prunus domestica L. odmiany Stanley z zastosowaniem soli potasowej kwasu alfa naftylooctowego

Tytuł:
Przerzedzanie zawiązków owocowych śliwy Prunus domestica L. odmiany Stanley z zastosowaniem soli potasowej kwasu alfa naftylooctowego
Fruit thinning on plum trees Prunus domestica L. variety Stanley using potassium salt of alpha-naphtaleneacetic acid
Autorzy:
Gonkiewicz A.
Nosal K.
Tematy:
sadownictwo
drzewa owocowe
sliwa
sliwa domowa
Prunus domestica
sliwa Stanley
odmiany roslin
zawiazki owocow
przerzedzanie zawiazkow
kwas NAA
auksyna NAA
horticulture
fruit tree
plum tree
Stanley cultivar
plant cultivar
fruit set thinning
NAA potassium salt
auxin NAA
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Two-year-old Stanley plum trees were sprayed with solution of potassium salt of alphanaphtaleneacetic acid (NAA). The treatment was repeated at two dates on two groups of trees. The first treatment was conducted by the end of the blooming period after the flowers were fertilized; the second treatment took place 10 days later. The concentrations of NAA varied from 30-80 mg dmˉ³. The percentage of fruit setting, total yield, weight of fruit and extract content were evaluated. Little effects of the applied NAA concentrations on the percentage fruit setting or the total yield were recorded. A higher average weight of fruit was noted in the case of higher concentrations of auxin applied at the first treatment date. A slight effect of the auxin was also recorded in the extract content in fruit.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies