Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ formy nawozu potasowego oraz wapna, gipsu i słomy na aktywność glinu w glebie lekkiej oraz wartość pH roztworu glebowego

Tytuł:
Wpływ formy nawozu potasowego oraz wapna, gipsu i słomy na aktywność glinu w glebie lekkiej oraz wartość pH roztworu glebowego
Influence of potassium fertilizer form, lime, gypsum and straw on activity of al in light soil and pH-value of soil solution
Autorzy:
Gebski M.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Investigations were carried out by the means of leaching in laboratory columns. The significant correlation between pH-value of soil solution and activity of A1 wax found. Potassium fertilizers (KCl, K₂SO₄) and gypsum increased the activity of Al and acidified the soil solution. However, the intensity of decreasing of pH-value was markedly greater by the supplying of potassium chloride than of potassium sulphate. The addition of straw markedly buffered changes of pH, caused by the application of salts. The activities of straw were most effectively in the acid soil and more efficient than liming. Straw reduced the content of A1 in the soil solution too, but only in the interaction with sulphates (K₂SO₄, CaSO₄ · 2H₂O). In case of chloride-treatments, the addition of straw influenced on the increment of Al-activity. Results of investigations suggest that by using buffering system as organic matter and sulphates it is possible to prevent negatives effects of Al-influences on soil medium.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies