Tytuł pozycji:
The production of high-saccharified syrups by twostage enzymatic hydrolysis of potato starch. II. The effect of starch concentration on its saccharification with minimum amounts of glucoamylase preparations and at an unchanged pH during whole process of hydrolysis
- Tytuł:
-
The production of high-saccharified syrups by twostage enzymatic hydrolysis of potato starch. II. The effect of starch concentration on its saccharification with minimum amounts of glucoamylase preparations and at an unchanged pH during whole process of hydrolysis
Wytwarzanie syropów wysokocukrzonych przez dwustopniową hydrolizę enzymatyczną skrobi zmiemniaczanej. II. Wpływ stężenia skrobi na jej scukrzanie minimalnymi ilościami preparatów glukoamylazy przy niezmiennej wartości pH w załej hydrolizie
- Autorzy:
-
Sroczynski A.
Pierzgalski T.
Nowakowska K.
- Język:
-
angielski
- Dostawca treści:
-
AGRO
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Using various enzyme preparations it was possible to obtain starch hydrolysates of a concentration of 30-50% d.s. and a saccharification level of 38-77 DE. PH was kept at the constant value of 5,5 both during the dissolution and the saccharification of starch. During the saccharification stage, two enzymes i.e. bacterial α-amylase and glucoamylase, cooperated with each other.
Przeprowadzono enzymatyczną hydrolizę skrobi przy stężeniu substratu 30-50% s.s. za pomocą różnych preparatów bakteryjnych α-amylazy i glukoamylazy. Stosowano 10-krotnie mniejsze niż normalnie ilości glukoamylazy. W całym procesie dwustopniowej enzymatycznej hydrolizy skrobi utrzymywano stałą wartość pH = 5,5, przy czym w czasie scukrzania działały na substrat: niezidentyfikowana α-amylaza i glukoamylaza. W zależności od czasu scukrzania wy noszącego 6-72 godz. uzyskiwano zawartości cukrów redukujących od 38-77,5 DE. Hydrolizaty o 55-70 DE, odpowiadające syropom wysokoscukrzonym, otrzymywano w czasie scukrzania 36-48 godz. Otrzymane w wysokim stężeniu substratu skrobiowego (50% s.s.) wysokoscukrzone hydrolizaty wykazywały jednak wartości DE o ok. 5-7 jednostek niższe, aniżeli odpowiadające im hydrolizaty uzyskiwane w stężeniu substratu 30% s.s. Uzyskane rezultaty doświadczeń wykazały, że przy wzroście DE od 55-70 zawartość maltozy w hydrolizatach utrzymywała się na poziomie w przybliżeniu jednakowym, tj. ok. 16% s.s., podczas gdy zawartość glukozy wzrastała 2-krotnie z 24-49% s.s. przy jednoczesnym zmniejszaniu się zawartości wszystkich pozostałych oligosacharydów.