Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad wykorzystaniem cynku z diet modelowych przez szczury doświadczalne. Cz.VI. Wpływ jakości białka w diecie przy optymalnym poziomie cynku na wchłanianie pozorne cynku i jego zawartość w wybranych tkankach szczurów

Tytuł:
Badania nad wykorzystaniem cynku z diet modelowych przez szczury doświadczalne. Cz.VI. Wpływ jakości białka w diecie przy optymalnym poziomie cynku na wchłanianie pozorne cynku i jego zawartość w wybranych tkankach szczurów
Studies on the utilization of zinc from experimental diets by laboratory rats. Part VI. Effect of different protein quality and optimal dietary zinc level on apparent zinc absorption and its content in the tissues of rats
Autorzy:
Rutkowska U.
Iwanow K.
Wojtasik A.
Czarnowska-Misztal E.
Pietruszka B.
Kunachowicz H.
Tematy:
zwierzeta laboratoryjne
dieta modelowa
szczury
cynk
wykorzystanie cynku
poziom cynku
bialko
jakosc
wchlanianie pozorne
wchlanianie cynku
tkanki zwierzece
zawartosc cynku
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Szczury karmione dietami zawierającymi optymalny poziom cynku i białko o niskiej wartości odżywczej pochodzące z glutenu lub kazeiny modelowo uszkodzonej (ogrzewanie z dodatkiem 5% glukozy w 90°C w ciągu 24 h i 96 h) wykazywały niższe wchłanianie pozorne cynku niż szczury na dietach z kazeiną natywną. Dodatek lizyny w postaci chlorowodorku L-lizyny lub białka bogatego w ten aminokwas (suszona plazma krwi) do diety glutenowej powodował podwyższenie wchłaniania cynku. Wchłanianie pozorne cynku z diety z dodatkiem lizyny wynosiło średnio 36,3% w porównaniu ze średnią 29,2% z diety glutenowej. Najwyższe wchłanianie cynku stwierdzono dla diety mieszanej z dodatkiem plazmy krwi.

Rats on diets containing optimal zinc level and protein of low nutritional value from gluten or damaged casein (heating with addition of 5% glucose at 90°C during 24 h 96 h) had a lower apparent zinc absorption than rats receiving diets with native casein. Addition of lysine in the form of L-lysine hydrochloride or a protein with high content of this amino acid (dried blood plasma) to gluten diet increased zinc absorption. The apparent zinc absorption from the diet with added lysine was 36.3% on average, as compared to a mean value of 29,2% absorbed from gluten diet. The highest apparent zinc absorption was from gluten diet with added dried blood plasma.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies