Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of lead sulfate on genetic and epigenetic changes, and endogenous hormone evels in corn (Zea mays L.)

Tytuł:
Effects of lead sulfate on genetic and epigenetic changes, and endogenous hormone evels in corn (Zea mays L.)
Autorzy:
Erturk F.A.
Agar G.
Arslan E.
Nardemir G.
Aydin M.
Taspinar M. S.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this research we aimed to evaluate DNA damage levels, DNA methylation, and protein and pytohormone level changes in corn seedlings (Zea mays L.) exposed to 5, 10, 20, and 40 mM concentrations of lead sulfate solution (PbSO4). The results showed that all concentrations of the test material caused a decreasing mitotic index, genomic template stability (GTS), and soluble protein levels, but increased RAPDs profile changes (DNA damage) and DNA hypermethylation. Moreover, in the HPLC (high-pressure liquid chromatography) analyses, it was also observed that Pb contamination caused a decrease in the growth-promoting hormones including gibberellic acid (GA), zeatin (ZA), and indole acetic acid (IAA) levels, in contrast to increasing the absisic acid (ABA) level. The results of this experiment have clearly shown that Pb has a significant impact on the epigenetic mechanisms as well as its genotoxic effects. Some of phytohormone decreases (GA, ZA and IAA) and especially increasing ABA levels under Pb stress may be a part of the defense system against stress.

rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies