Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przydatność nowych polskich odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego

Tytuł:
Przydatność nowych polskich odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego
Processing suitability of new Polish potato cultivars
Autorzy:
Zgorska K.
Frydecka-Mazurczyk A.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano zawartość ważniejszych składników określających jakość przetwo­rów smażonych z nowych odmian ziemniaka. Stwierdzono, że zawartość suchej masy i skrobi zależy głównie od odmiany. Zawartość cukrów redukujących zależa­ła od odmiany, a temperatura przechowywania miała wpływ na ich poziom, a tym samym na barwę produktów smażonych. Odmiany 'Barycz', 'Salto', Tokaj', "Wi­king', 'Kuba' i 'Saturna' mogą być przechowywane w temperaturze 4°C (typ 4°C- cold storage), gdyż zabieg rekondycjonowania powoduje skuteczne obniżenie za­wartości cukrów redukujących. Wstępne oceny sensoryczne wskazują, że czipsy i frytki uzyskane z nowych odmian mogą być podobne do uzyskiwanych z bulw odmian zagranicznych. Ko­nieczne są dodatkowe badania pod kątem przydatności dla przetwórstwa.

The storage period on dry matter, starch and reducing sugar contents, processing quality (French fry, chips) and suitability of new Polish cultivars were examinated. Dry matter and starch content dependent mostly on the genotype. Reducing sugars content de­pended on the cultivar but the storage temperature influenced the RS content and fried product colour. The cultivars 'Barycz', 'Salto', Tokaj', 'Wiking', 'Kuba' and 'Saturna' may be stored at 4°C (4°C type - cold storage), because their re­conditioning successfully decreased the reducing sugar content. Preliminary sen­sory analysis indicated that chips or fries made from some new Polish cultivars may be equal to those prepared from foreign potatoes. Further analysis is requi­red in order to ascertain the suitability of those particular cultivars for the pro­cessing industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies