Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania intensyfikacji procesu fermentacji odpadowej laktozy z zastosowaniem ultrafiltracyjnych membran cyrkonowych

Tytuł:
Badania intensyfikacji procesu fermentacji odpadowej laktozy z zastosowaniem ultrafiltracyjnych membran cyrkonowych
Autorzy:
Szaniawska, D.
Kwaśna, B.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
proces fermentacji
laktoza
membrany ultrafiltracyjne
fermentacja mlekowa
fermentation process
lactose
ultrafiltration membranes
lactic fermentation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W publikacji przedstawiono i omówiono wpływ podstawowych parametrów operacyjnych, stężenia bakterii, ciśnienia transmembranowego, prędkości liniowej roztworu zasilającego nad powierzchnią membrany i czasu na wydajność wydzielania kwasu mlekowego z roztworów pofermentacyjnych. Uzyskane wyniki analizowano w oparciu o model oporów szeregowych z punktu widzenia możliwości zintensyfikowania badanego procesu.
In the paper the experimental results obtained with employing of ultrafiltration process based on zirconium (IV) hydroxide membranes for improving of lactose-to-lactic acid fermentation process are presented. The effect of bacteria concentration, transmembrane pressure, cross-flow velocity and time on lactic acid concentration and permeate flux in terms of resistance-in-series model are shown and discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies