Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sterowanie przepływem jako narzędzie dla zwiększenia efektywności sorbera przepływowego

Tytuł:
Sterowanie przepływem jako narzędzie dla zwiększenia efektywności sorbera przepływowego
Autorzy:
Sobczak, K.
Obidowski, D.
Kocemba, I.
Maćkiewicz, E.
Jóźwik, K.
Pietrasik, R.
Szynkowska, M. I.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
sterowanie przepływem
mechanika płynów
modelowanie przepływów
flow control
fluid mechanics
flow modeling
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zaprezentowano użyteczność metod numerycznej mechaniki płynów dla zwiększenia skuteczności sorpcji sorbera przepływowego. Przedstawione zjawisko zachodzi w układach przepływowych, dla których prędkości płynącego czynnika nie zapewniają odpowiedniego stopnia jego mieszania, a tym samym czynnik sorbowany ma utrudniony dostęp do powierzchni sorbującej. Prędkość przepływu jest zbyt mała, aby zachodził przepływ burzliwy, a zbyt duża, aby mogło zachodzić efektywne zjawisko dyfuzji.
The efficiency of Hg vapor sorption from the gas stream flowing through an absorber (flow rate 0.5–167 cm³/s) was detd. exptl. on an sulfonitrided steel sheet. The increase of gas velocity resulted in a decrease in sorption efficiency. Computer simulations of the sorption process were performed. The factors causing growth of gas flow turbulence (the distances between the absorber elements and their position relative to the flowing gas) had a significant influence on the process.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies