Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Hα Observations of SS Cyg at Quiescence and Outburst

Tytuł:
Hα Observations of SS Cyg at Quiescence and Outburst
Autorzy:
Marchev, D.
Kjurkchieva, D.
Ogłoza, W.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
novae
cataclysmic variables
binaries: spectroscopic
stars: individual: SS Cyg
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Observations of Hα line of SS Cyg at quiescence and outburst are presented. The corresponding radial velocity curve is sinusoidal with semiamplitude K1=91±3.5 km/s. The width and intensity of the Hα line during quiescence are slightly variable. Its profile shape changes quite irregular but does not show the typical double-peaked structure of an accretion disk. The small peaks at the profile cores form S-wave with half-orbital period. The Hα profiles of SS Cyg at outburst consist of central emission core superposed on wide shallow absorption base. The intensity of the emission core is almost the same as that of the emission line in quiescence. The double-peaked shape of the profile is not well pronounced during the outburst too. On the base of the parameters of the Hα profile we estimate that the condition for the existence of an accretion disk during quiescence is not fulfilled. Such a structure can exist in outburst but it cannot be a dominant source of the Hα emission. Taking into account similarity of SS Cyg and the polar AM Her we conclude that the Balmer emission of SS Cyg originates mostly from the polar caps.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies