Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sulfonation modification of guar gum and its performance as a fracturing fluids thickener

Tytuł:
Sulfonation modification of guar gum and its performance as a fracturing fluids thickener
Autorzy:
Yi, Yonggen
Wu, Lanbing
Zhang, Jie
Wang, Haiyang
Xie, Xuan
Gang, Chen
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
guar gum
sulfonation reaction
modification
fracturing fluids thickener
viscosity
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
To solve the contradiction between reducing water-insoluble content and maintaining high viscosity in the preparation of modified guar gum for oilfi eld fracturing fluid, in this work, sodium 3-chloro-2-hydroxypropylsulfonate was used as a modifier to prepare sulfonated guar gum. Orthogonal and single-factor extrapolation experiments were conducted to explore the effects of reaction conditions and the optimal process was determined as follows: reaction temperature of 26° C, reaction time of 2.0 h, sodium hydroxide as a mass fraction of guar gum of 1.0%, and sodium 3-chloro-2-hydroxypropyl sulfonate dosage as a mass fraction of guar gum of 0.5%. Furtherly, the temperature stability, filtration property, and inhibition of formation clay of the sulfonated products were investigated. The results showed that the apparent viscosity of 0.6% solution of guar gum was increased by 33%, the water-insoluble content was decreased by 0.42%, and the temperature stability, filtration resistance, and clay inhibition were all improved. Especially, the viscosity of cross-linked sulfonated guar gum is 100% higher than that of unmodified guar gum. The structure of sulfonated guar gum was characterized and confi rmed by infrared spectrum, DSC, thermogravimetric, and elemental analysis.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies