Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of essential oil compositions of Lavandula angustifolia by HS-SPME and MAHS-SPME followed by GC and GC-MS

Tytuł:
Analysis of essential oil compositions of Lavandula angustifolia by HS-SPME and MAHS-SPME followed by GC and GC-MS
Autorzy:
Torabbeigi, M.
Aberoomand-Azar, P.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
headspace solid phase microextraction
microwave-assisted HS-SPME
Lavandula angustifolia
1,8-cineole
camphor
borneol
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Head space solid phase microextraction (HS-SPME) and microwave-assisted HS-SPME (with polydimetyhylsiloxane [PDMS] fiber) were used for isolation of the volatile contents of Lavandula angustifolia. HS-SPME was done at 70°C for 5 min and microwave-assisted HS-SPME (MA-HS-SPME) was performed in 500 W of microwave power for 5 min. The results of the GC and GC-MS analysis showed that low levels of volatile compounds, which were not found by hydrodistillation, were obtained by SPME methods. The major extracted compounds were the same as hydrodistillation, including 1,8-cineole (41.37% and 54.84%), camphor (15.83% and 23.25%), and borneol (12.32% and 5%) extracted by HS-SPME and MA-HS-SPME, respectively.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies