Tytuł pozycji:
Konsumpcja i bezpieczeństwo zdrowotne ryb bałtyckich
Polskie przetwórstwo ryb utrzymało dynamikę wzrostu zwiększając wolumen produkcji wyrobów rybnych. Podaż ryb i przetworów rybnych na rynku krajowym przekroczyła 0,5 mln ton. Mimo wzrostu spożycia ryb i produktów rybnych (13,33 kg/osobę/rocznie) wciąż poku-tuje błędne przekonanie, że ryby morskie, szczególnie bałtyckie mogą zagrażać zdrowiu konsumentów. Analiza dostępnych danych przeczy tej tezie, wskazując na fakt, że ryby poławiane przez polskich rybaków spełniają niezwykle rygorystyczne normy zarówno krajowe jak i wspólnotowe.
Polish fish processors maintained the dynamics its growth dynamics by increasing the production of fish products. The supply of fish on the domestic market allocated 0.5 million tons. Despite the increase in consumption (13.33 kg/ person/ year), there is still a misconception that sea fish, especially Baltic fish, may pose a health risk to consumers. The analysis of the available data contradicts this thesis, indicating that the fish caught by Polish fishermen meet the extremely stringent Polish and EU standards.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).