Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przezwyciężanie kruchości materiałów ceramicznych: elementarne idee

Tytuł:
Przezwyciężanie kruchości materiałów ceramicznych: elementarne idee
Autorzy:
Pampuch, R.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
inżynieria materiałowa
ceramika
odkształcenia sprężyste
Griffith Irwin
material engineering
ceramics
elastic release
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Relacje między szybkością wydzielania energii odkształceń sprężystych i współczynnikiem intensywności naprężeń pozwalają omówić kruche pękanie w jednolity sposób, wykorzystując zarówno ujęcie odporności na kruche pękanie według Irwina, jak i wywodzące się z bilansu energii ujęcie Griffitha. Ujednolicone ujęcie pozwala na bardziej ogólny i prostszy opis oraz przewidywanie sposobów zwiększania odporności na kruche pękanie różnorodnych typów materiałów ceramicznych, jak polikryształy, kompozyty ziarniste, pełnoceramiczne kompozyty wzmacniane włóknami i laminaty.
Relations between the rate of elastic energy release and stress intensity coefficients permit a unified use of the Irwin’s fracture toughness concept and the Griffith’s energy balance-based approach based on energy balance. That this allows a simple and general description and prediction of ways of increasing fracture toughness in various types of ceramic materials (monolithic polycrystals, particulate composites, all-ceramic fibre-reinforced composites and laminates.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies