Tytuł pozycji:
Próba oceny wpływu wybranych metod klarowania na jakość win
Celem niniejszej pracy była próba oceny skuteczności wybranych metod klarowania wina oraz analiza parametrów determinujących jakość próbek wina wyprodukowanego z wykorzystaniem różnych wariantów tego procesu. Materiał badawczy stanowiły próbki wina czerwonego gronowego Cabernet Dorsa, nieklarowanego, producent Winnica Maria Anna w Wyżnem. W ramach niniejszej pracy do klarowania wina zastosowano klarowanie za pomocą substancji organicznych, przy użyciu żelatyny i taniny oraz za pomocą substancji mineralnych (bentonit). W wyniku badań stwierdzono, że zastosowana metoda klarowania wina nie determinuje jego jakości sensorycznej, natomiast może wpływać na poziom zawartości w nim ekstraktu ogólnego.
The aim of this study was to assess the effectiveness of selected methods of wine clarification and analysis of the parameters that determine the quality of the samples of wine produced on the basis of different variants of the process. Material consisted of a sample of red wine grape Cabernet Dorsa, unclarified, producer Anna Maria Vineyard. In the framework of this study, to clarify the wine used clarification of organic matter by means of using tannins and gelatine and with mineral substances (bentonit). The results showed that the method does not determine the wine clarification of its sensory quality, and can affect the levels of the total extract.