Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of Physico-Water and Retention Ability of Chosen Post-Industrial Waste Regarding Natural Use

Tytuł:
Influence of Physico-Water and Retention Ability of Chosen Post-Industrial Waste Regarding Natural Use
Autorzy:
Kruk, Edyta
Klatka, Sławomir
Ryczek, Marek
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
industrial waste
soil water characteristic curve
natural waste management
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
In the work there were presented results of investigations of physico-water properties and water retention ability of chosen post industrial waste in the aspect of natural management. Soil water characteristic curves were determined in pressure chambers with porous ceramic plate and parametrized to the van Genuchten equation. The obtained results show, that the less advantageous retention ability has flotation waste and coal mud, the medium one metallurgical and soda waste. The best retention properties have energetic and heat energetic waste. The determined soil water characteristic curves can be the base for evaluation possibilities of natural management of the investigated waste. The carried out investigations, supplemented by examination of chemical properties enable to choose optimal methods of biological reclamation of landfills where are deposited.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies