Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Purity of Backing Gas and the Quality of TIG Orbitally Welded Joints in Stainless Austenitic Steels

Tytuł:
Purity of Backing Gas and the Quality of TIG Orbitally Welded Joints in Stainless Austenitic Steels
Autorzy:
Górka, J.
Grzesica, K.
Golda, K.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
TIG
orbital welding
purity of backing gas
quality of joint
spawanie orbitalne
czystość gazu
jakość połączeń
Język:
angielski
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article discusses research involving tests aimed to identify the effect of the purity of backing gas on the quality of TIG orbitally welded joints in tubes made of stainless austenitic steel X5CrNi18-10 (1.4301) having dimensions of ф 50.8 x 1.5 mm, without the use of a filler metal. The research-related tests included the analysis of the chemical composition, the identification of the content of ferrite delta, non-destructive tests of welded joints (including visual tests involving the evaluation of temper colours on the face side and on the root side), radiographic tests, metallographic tests and destructive tests of welded joints. The metallurgical shield of the weld face was provided by the shielding gas (argon; purity class 5.0) , the flow rate of which amounted to 8 dm3/min. Initially, the root of a weld was shielded by the backing gas (argon; purity class 5.0) and, afterwards, by mixtures of argon and air. The tests revealed that an increase in the content of residual oxygen in the backing gas mixture was accompanied by a change in the colour of oxide layers present in the HAZ area and in the weld root area. Because of the requirements contained in Danish report no. 94.34 by the FORCE Technology Institute and American Standard no. ASME BPE-2012, related to temper colours, only the joint containing 4 and 25 ppm of residual oxygen in the mixture of backing gases can be applied after previous purification and passivation.
W artykule przedstawiono badania określające wpływ czystości gazu formującego na jakość złączy rur z austenitycznej stali nierdzewnej X5CrNi18-10 (1.4301) o wymiarach: ф 50,8 x 1,5 mm, wykonanych metodą spawania orbitalnego TIG bez użycia materiału dodatkowego. W zakresie przeprowadzonych badań wykonano: badania składu chemicznego, badania zawartości ferrytu delta, badania nieniszczące złączy spawanych, w tym badania wizualne wraz z oceną barw nalotowych od strony grani spoiny oraz od strony lica spoiny, badania radiograficzne i metalograficzne, a także badania niszczące złączy spawanych. Ochronę metalurgiczną lica spoiny stanowił gaz osłonowy w postaci argonu o czystości 5.0, którego natężenie przepływu wynosiło 8 dm3/min. Grań powstającej spoiny była początkowo chroniona poprzez zastosowanie gazu formującego w postaci argonu o czystości 5.0, a następnie mieszanek argonu z powietrzem. Przeprowadzone badania wykazały, że wraz ze wzrostem zawartości tlenu szczątkowego w mieszance gazu formującego następuje zmiana barw warstw tlenkowych występujących w obrębie obszaru SWC oraz obszaru grani spoiny. Ze względu na wymagania zawarte w duńskim raporcie 94.34 Instytutu Force Technology oraz amerykańskiej normie ASME BPE-2012, dotyczące barw nalotowych, jedynie złącze o zawartości 4 i 25 ppm tlenu szczątkowego w mieszance gazów formujących mogą być dopuszczone do użytku po uprzednim oczyszczeniu i pasywacji.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).
Wersja polska artykułu w wydaniu papierowym s. 90-95.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies