Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania protein nasion ciecierzycy

Tytuł:
Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania protein nasion ciecierzycy
Autorzy:
Szmigielski, Marek
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
ciecierzyca pospolita
Cicer arietinum L
ogrzewanie nasion
proteiny
chickpea
seed heating
proteins
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Opracowano nową, diagnostyczną metodę badania skuteczności ogrzewania nasion ciecierzycy i ich przetworów. Nasiona ogrzewano w temp. 121°C przez 120 min, rozdrabniano do wielkości 0,20 mm i wprowadzano do wodnego roztworu purpury bromokrezolowej (0,02-0,14 mg/cm³) z HCl (0,02-0,12 mol/dm³). Porównano sorpcję purpury bromokrezolowej na surowych i poddanych obróbce termicznej nasionach. Optymalne stężenie substancji czynnej i HCl w roztworze roboczym określono na podstawie czułości zaprojektowanego testu. Największą czułością charakteryzował się roztwór o stężeniu purpury bromokrezolowej 0,14 mg/cm³ i zawartości HCl 0,10 mol/dm³.
Chickpea (Cicer arietinum L.) seeds were thermally treated at 121°C for 120 min, ground to size 0.20 mm and contacted with aq. soln. of bromocresol purple (0.02-0.14 mg/ cm³) and HCl (0.02-0.12 mol/L) to compare the bromocresol purple (BCPI) sorption on raw and thermally treated seeds. The bromocresol purple-contg. soln. (0.14 mg/cm3) with HCl content 0.10 mol/L was found the most sensitive.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies