Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Spożycie przetworów mięsnych a pobranie azotanu (III) sodu wśród dorosłych Polaków

Tytuł:
Spożycie przetworów mięsnych a pobranie azotanu (III) sodu wśród dorosłych Polaków
Autorzy:
Stoś, Katarzyna
Wojda, Barbara
Ołtarzewski, Maciej
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
przetwory mięsne
azotan sodu
pobranie
narażenie
processed meat
sodium nitrite
intake
exposure
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Azotan (III) sodu (E 250), jest jedną z substancji konserwujących powszechnie stosowaną w produkcji peklowanych przetworów mięsnych, przede wszystkim w celu zabezpieczenia ich przed rozwojem bakterii Clostridium botulinum. Pobranie azotanu (III) sodu oceniono w populacji osób dorosłych na podstawie danych o spożyciu produktów i potraw oraz danych o rzeczywistej zawartości tej substancji w produktach mięsnych. Blisko 72% spożywanych przetworów mięsnych stanowiły wędliny wieprzowe, których średnie spożycie w grupie mężczyzn wyniosło blisko 80 g/os.//dzień, a w grupie kobiet 30 g/os./dzień. Średnie pobranie azotanu (III) sodu z przetworów mięsnych w diecie dorosłych Polaków ogółem wyniosło 2 mg NaNO2 /os./dzień co stanowi 28,1% ADI (akceptowalnego dziennego pobrania), a w grupie „consumers only” 2,6 mg NaNO2 /os./dzień co stanowi 36,4% ADI. Pobranie E 250 u mężczyzn spożywających najwięcej przetworów mięsnych (P95 – 95 percentyl) przekraczało wartości ADI (120%).
Sodium nitrite is used in the production of meat products, mainly to protect them from the contamination of bacteria Clostridium botulinum. The consumption of sodium nitrite in the adult population was estimated on the basis of data on the consumption of processed meat and data on the content of this substance in processed meat products. Pork products constitute nearly 72% of the consumed processed meat, where the average consumption in the group of men was nearly 80 g/person/day, and 30 g/person/day in the group of women. The average intake of the sodium nitrite E 250 from processed meat in the diet of adult Poles was 2 mg NaNO2 /person/day, which is 28.1% of the ADI (acceptable daily intake), and in the “consumers only” group it was 2.6 mg NaNO2/person/day representing 36.4% of the ADI. The intake of E 250 in men consuming the most processed meat (P95) exceeded the ADI values (120%).
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies